AMERICAN HISTORY X

Has anything you've done made your life better?
Vad ska Derek, filmens huvudperson kunna svara på detta? Endast ett klart nej, och detta gör att han inser att han måste ändras - och det är fort, innan hans bror följer hans fotspår...

Filmen är en spännande och brutal berättelse om Derek och hans lillebror Danny och deras liv efter deras pappa blivit mördad. Han blev inte mördad av vem som helst - han blev mördad av en svart man. Även om det var mycket innan som påverkat Derek att välja den väg han gjorde var det detta som fick bägaren att rinna över med hat, hat till alla dom med en annan hudfärg. Till alla dom med ett annat ursprung, dom som "stal" från samhället - alla invandrare.
Hans hat växte såpass att han blev som en slags ledare för denna grupp med frustrerade människor i Venice beach Los Angeles.

Alla nynazister och rasister i Venice Beach ser upp till Derek, det gör även hans bror. Men allt tar ett abrupt slut.

Fängelset är tufft, och efter 3 år med många nya insikter om livet återvänder han till Venice Beach för att reda upp det han ställt till med. Men medan han varit borta har hans bror tagit över hans roll, eller nej, han har inte kunnat fylla hans skor - det kunde ingen. Men eftersom han trots allt är Derek's bror har han en rätt stor plats i gruppen, en viktig plats. Han har blivit en bricka i spelet, och det är allt han någonsin velat bli. Hans mål i han blott 17 åriga liv är att hans storebror ska bli stolt över honom. Att han då helt plötsligt få höra från sin bror att hela hans livssyn är fel var först förkrossande för Danny, men tillsammans bestämmer de sig för att bryta sig ur det.

Denna drama film om hat, kärlek , sorg och vänskap, fångar en från början till slut. Toney Kaye som regisserat filmen har verkligen tänkt till med alla små detaljer. Som att filmen startar och börjar med samma scen. Havet och stranden vid Venice beach - vackra Venice beach som ändå döljer så mycket hat.  Deras starka scener med besinningslösa hat och smarta filmtrick som får ens egen fantasi att spinna iväg visar på ett väldigt grovt och ärligt sätt hur förvrängt samhället fortfarande är idag.

Det är inte svårt att följa med i filmen trots att allt inte händer i kronologisk ordning.
Stora delar av filmen består av tillbakablickar. Till Dereks tid i fängelset och till hur livet var innan deras pappa dog och precis efter. De har markerat tydligt när det är dåtid genom att filmen då blir i svartvitt. Men det tänkte jag på först på andra gången jag såg filmen. En sådan detalj som man inte lägger märke till trots att den gör en enorm skillnad.

Dialogerna är väldigt genomtänkta med många gripande citat att plocka. Ex. Just remember, in here, you are the nigga. Not me. som Lamont säger till Derek i fängelset. Lamont är svart, och sitter inne för våld mot polis. Våldet var att han tappade en TV på polisens fot. För detta fick han 6 år i fängelset... Med citatet menar han att i fängelset är det de svarta som har makten - visst tillhör de majoriteten men det beror just på att de flesta har blivit felaktigt dömda av samhället menar han. Därför har de sin "payback time" i fängelset.

Skådespelarna är fantastiska,bättre kunde de inte hittat. Inte konstigt att denna filmen ledde till att Edward Norton (Derek) fick sitt stora genombrott. Hans känslor känns rakt i ryggmärgen, man känner hans smärta - men man blir även något skrämd av hans vrede. Hur kan någon hata en grupp - en ras - flera raser- så mycket och innerligt?
Edward Furlong spelar även han sin roll som Danny otroligt bra, en grabb som man tycker sig känna igen och sett flera gånger om. Tuff och nonchalant på utsidan men på insidan förvirrad och osäker. En grabb som gör allt för att leva upp till "standarden" för en tvättäkta skinnhead.
Något som är ovanligt med denna filmen är att dom inte framställer dom dåliga människorna som mindre inteligenta. Tvärtom verkligen framhåller dom talangen som både Derek och Danny har att kunna uttrycka sig verbalt och i skrift, på ett sätt som får folk att lyssna och ta till sig.

Hela filmen handlar egentligen om att Danny ska skriva en uppsats om sin bror, uppsatsens namn är American history x. Filmen är uppsatsen, uppsatsen är filmen. Filmen om deras liv och deras kärlek bröder emellan, trots allt annat.                                                                                                                                                   Denna filmen liknar nog inget jag har sett innan. Ingen film har någonsin kunnat beröra mig som denna.
Den svenska filmen Hämden med Mikael Persbrant i huvudrollen återspeglar också delar av det vardagliga brutala livet. Men i den är det mer fördomar som bekräftas än nya som skapas. De som redan har den inställningen att svarta är svin som borde avlivas, kommer bara kunna stryka sitt påstående efter att ha sett de hemska scenerna som utspelar sig i Afrika.

Till skillnad från American history x, där en helt ny värld öppnas framför en. Ingen framställs som boven i dramat. Alla har lika fel, alla har lika rätt.

Well, my conclusion is: Hate is baggage. Life's too short to be pissed off all the time. It's just not worth it.

Postat av: Nicholai von Benzon Hollesen

Åååååh jag vill JÄTTE gärna att du skickar bilderna på bilbo o Star.

Hade vart så UNDERBART snällt!!!!!

Kram Nicke

2011-06-19 @ 17:13:45
URL: http://nicholaihollesen.blogg.se/

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (ses bara av oss)

Bloggadress:

Kommentarern:

Trackbackfotoduon is..
vikkan - frida - 16år - 15år - nikon d5000 - nikon d60 - halmstad - halmstad


förflutet
2010
Januari - Februari - Mars - April - Maj - Juni - Juli - Augusti - September - Oktober - November - December
2011
Januari - Februari - Mars - April - Maj - Juni - Juli - Augusti - September - Oktober - November -December